Gotowanie bez tajemnic! Wystarczył kurs w kieleckim ZDZ (zdjęcia)

kucharz_kielceW kieleckim Zakładzie Doskonalenia Zawodowego zakończył się kurs „Kucharz z organizacją przyjęć okolicznościowych”.  Szkolenie trwało od 23 lutego 2011 r. do 6 kwietnia 2011 r. Udział w kursie umożliwił słuchaczom zdobycie umiejętności potrzebnych do pracy na stanowisku kucharza. 

Program kursu został dostosowany do potrzeb uczestników szkolenia i obejmował 104 godziny zajęć dydaktycznych w tym: 44 godzin zajęć teoretycznych i 60 godzin zajęć praktycznych. Uczestnicy mieli do dyspozycji nowoczesne i doskonale wyposażone sale wykładowe i pracownię gastronomiczną, które zapewniły odpowiednią jakość kształcenia oraz komfort nauki.
Podczas szkolenia kursanci zapoznali się z podstawami żywienia człowieka, technologią gastronomiczną, towaroznawstwem, zasadami BHP i minimum sanitarnego. To wiedza, bez której w gastronomii nie można profesjonalnie pracować.

Po części teoretycznej nadszedł  czas na zajęcia praktyczne. Przyszli kucharze w końcu mogli pochwalić się swoimi dotychczasowymi umiejętnościami, a przede wszystkim skorzystać z fachowej wiedzy specjalistów gastronomicznych i już zawodowo pracować jako profesjonalny kucharz. Wśród dań, które przygotowywali były m.in.: potrawy z drobiu smażonego, zupy czyste i gulaszowe, potrawy kuchni regionalnej, zakąski zimne i gorące oraz desery i ciasta. Stałym punktem zajęć praktycznych była oczywiście degustacja przygotowanych potraw i wymienianie doświadczeń, uwag związanych z przygotowywaniem potraw.

Wiedzę i umiejętności przyszłych kucharzy poszerzyły również zajęcia z organizacji przyjęć okolicznościowych. W efekcie kształcenia, każdy  uczestnik kursu „Kucharz z organizacją przyjęć okolicznościowych” zdobył szeroką wiedzę teoretyczną oraz nabył i udoskonalił umiejętności praktyczne, niezbędne w pracy współczesnego gastronoma.

Powodów, dla których adepci sztuki kulinarnej wzięli udział w kursie było wiele. Dla jednych była to chęć zdobycia nowych kwalifikacji zawodowych, dla innych pożyteczne wykorzystanie czasu wolnego. Natomiast Dariusz Dziarmaga wziął udział w kursie, aby udoskonalić i poznać nowe sposoby przyrządzania potraw po to, aby móc później przyrządzać smakołyki bliskim, ponieważ uważa, że - (…) nic tak nie wiąże rodziny jak wspólne przygotowywanie i jedzenie posiłków.  - Jestem mile zaskoczony wysokim poziomem kursu, profesjonalizmem instruktorów (…). Dzięki nim poznałem wiele nowych przepisów, nauczyłem się nowych sposobów przygotowywania posiłków. Szkolenie przebiegło w bardzo serdecznej, wręcz rodzinnej atmosferze. Na pewno wiele skorzystałem z tego szkolenia. Polecam wszystkim - mówił na zakończenie kursu pan Dariusz.

Dyrekcja i pracownicy Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach życzą wszystkim absolwentom kursu powodzenia w kuchni, samych smakowitych potraw i udanych wypieków.

d-gz

multimedia

Ostatnie wideo

zg zdz

© 2014 Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach

Stroną administruje IThelper.pl - Szablony Joomla na zamowienie

Poprawny kod XHTML 1.0 oraz CSS